Ašvata

 

je ime svetega indijskega drevesa Ashwattha ali drevesa Bodhi, pod katerim naj bi bil razsvetljen Buda. Drevo je figovec, ima močne korenine in ogromno krošnjo. Simbolizira modrost in znanje. Pravijo mu tudi “kozmično drevo”, saj se zdi, da s svojimi koreninami raste v neskočnost in nima ne začetka ne konca.

Z univerzalnega vidika predstavlja “drevo življenja”, simbol neskončnega Vesolja. Za to drevo pravijo, da ima korenine “zgoraj”, krošnjo pa “spodaj”. Korenine, prikazane tako, črpajo “hrano” iz Vesolja, Nebes, Logosa oz. duhovnega sveta, medtem ko krošnja, ki se razteza v materialni svet, predstavlja rast v materialnem svetu ali svetu manifestacij.

“To ime sem sanjala leta 1997 v enih najbolj srce odpirajočih sanjah, kar sem jih imela. Sanje sem delila s prijatelji, ki so me začeli klicati Ašvata, in tako se me je ime oprijelo. Ko je prišel čas, da stopim na samostojno pot, je bilo seveda jasno, pod katerim imenom bom ustvarjala, druge ljudi spominjala, da črpajo iz korenin lastne modrosti, iz najvišjega, najboljšega in najlepšega v njih – iz Vira vsega želenega.

Nekdo nam lahko le pokaže smer, po poti moramo sami. A v resnici nikoli nismo sami. Z nami je vedno tisti najgloblji del nas, ki nas vodi iz trenutka v trenutek – tako natančno in vztrajno, tako ljubeče in čuječe, tako nežno in sočutno, kot edini pravi guru. Vsak trenutek nas k sebi kliče naša najvišja radost: najboljše, najlepše in najvišje v nas. Potrpežljivo nam zaupa, da se bomo odzvali na njen klic.

Lahko kaj izgubimo, ko ji sledimo? Vsekakor. Omejujoče predstave o sebi, drugih in življenju. Ste jih pripravljeni izgubiti? Ste pripravljeni občutiti svobodo svoje neomejenosti? To, kar v resnici ste? Da? Potem gremo naprej.” (Iz e-knjige “Zakaj se Buda smeje?”)

 

 

Deli na:
Facebooktwitterlinkedinmail